Steentapijt
Wil je graag een oprit, terras, wandelpad in je tuin, … laten aanleggen? Dan is een steentapijt een ideale keuze. Want naast het gebruik als binnenvloer heeft ook een steentapijt buiten vele troeven. Om welke voordelen en mogelijkheden gaat het? Hoe verloopt de plaatsing van zo’n steentapijt? En hoeveel kost het? Je ontdekt het allemaal in dit artikel.
Ga snel naar: mogelijkheden – prijs – plaatsing – voordelen – inspiratie – offerte aanvragen
Wat is een steentapijt?
Een steentapijt is een mengeling van kleine steenkorrels en kunsthars. Het vormt een naadloze vloerafwerking met een natuurlijke look. Steentapijt kan zowel binnen als buiten toegepast worden, maar in dit artikel staan steentapijten buiten centraal. Want ook buiten zit het gebruik van deze multifunctionele vloer in de lift. Geen toeval, want je kan een steentapijt plaatsen als…
- terras of balkon
- oprit of parking
- wandelpad in de tuin
- vloerbekleding rond je buitenzwembad
- afwerking rond bomen
- …
TIP: een vakman geeft je graag meer advies over het gebruik van een steentapijt buiten. Op zoek naar een specialist actief in jouw buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.
Mogelijkheden steentapijt
Een steentapijt buiten op jouw maat? Dat is geen enkel probleem, want er bestaan tal van mogelijkheden. Zo kan je verschillende keuzes maken op vlak van:
1) Grootte van de korrels
Een grotere steenkorrel van 2 tot 3 mm is ideaal voor buitengebruik, maar ook korrels van 1 à 2 mm, 3 à 4 mm tot zelfs 4 à 6 mm zijn mogelijk. Hoe kleiner de korrel, hoe homogener het eindresultaat zal zijn.
2) Materiaal en kleur van de korrels
Je kan kiezen uit een brede waaier aan natuurstenen en steentapijt kleuren. Wil je verkleuring door het zonlicht vermijden? Dan ga je best voor een UV-bestendige kleur die niet door de zon wordt beïnvloed, bv. steentjes in fijne marmer of graniet.
3) Dikte van het steentapijt
Hoe groter de korrels, hoe dikker het steentapijt. De vloerdikte ligt gemiddeld tussen de 6 en 12 mm. Die dikte van het steentapijt hangt vooral af van het gebruik ervan. Zo moet een oprit uiteraard dikker zijn dan een wandelpad.
4) UV-stabiliteit
Het ene steentapijt zal sneller verkleuren door UV-stralen dan het andere. Wil je een optimale UV-stabiliteit? Laat dan de steentjes zeker inkleuren met een PU-middel (polyurethaan). Je kiest ook best voor een niet-vergelende PU-hars als bindmiddel. Die hars maakt het steentapijt ook elastisch, waardoor het beter beschermd is tegen temperatuurschokken. Bij een steentapijt binnen gebruiken vakmannen meestal een kunsthars op basis van epoxy als bindmiddel.
5) Afwerking van het oppervlak
Een steentaptijt kan een gesloten of een open structuur hebben. Een gesloten structuur wordt vaak binnen toegepast. Een vakman vult de ruimte tussen de steentjes dan op met een glanzend of mat vulmiddel. Zo krijg je een glad en vlot te reinigen oppervlak, waarbij de structuur van de steentjes niet meer voelbaar is.
Bij een open structuur blijft die structuur wel voelbaar. Deze methode wordt vooral buiten toegepast. Water en vuildeeltjes kunnen in de poriën van het steentapijt verdwijnen, waardoor je geen plassen krijgt op je oprit, terras, …Je kan het steentapijt buiten eventueel ook laten afwerken met een transparante PU-coating met een extra slijtlaag. Zo is het nog extra beschermd tegen zonlicht en weersinvloeden.
Vraag advies aan een vakman!
Deze verschillende mogelijkheden hangen uiteraard af van jouw project en specifieke wensen. Wil je graag advies over de juiste korrelgrootte, kleur, dikte, … voor een steentapijt op jouw maat? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij specialisten actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier!
Steentapijt prijs
Het is moeilijk om een richtprijs te geven voor een steentapijt buiten. De uiteindelijke kosten zullen vooral afhangen van de oppervlakte, dikte en kleur van het steentapijt. Je mag rekenen op een prijs die schommelt tussen de 40 en 75 euro per m², incl. btw en plaatsing.
TIP: de prijs kan ook verschillen van vakman tot vakman. Wil je snel en eenvoudig prijzen, maar ook materialen en uitvoeringen vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 erkende vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.
Werkwijze plaatsen steentapijt
Een steentapijt plaatsen gaat snel. Na ongeveer 4u is je oprit, terras, tuinpad, … al beloopbaar. Wil je zeker zijn van een maximale levensduur van je steentapijt? Doe dan een beroep op de expertise en ervaring van erkende vakman. Die gaat als volgt te werk:
-
Ondergrond voorbereiden
Je kan een steentapijt plaatsen op beton, klinkers, tegels, asfalt of stabilisatiezand. De vakman zorgt ervoor dat de ondergrond stabiel en droog is. Daarnaast brengt hij ook een hechtingsprimer aan op die vlakke, vormvaste ondergrond. Ten slotte zorgt de vakman voor een rand van het steentapijt in beton, arduin, aluminium, …
-
Steentapijt uitsmeren
De vakman vermengt de steentjes en de PU-hars met elkaar. Daarna smeert hij het mengsel egaal uit over de gewenste oppervlakte. Hoeken en ronde of grillige vormen zijn trouwens geen probleem, want het steentapijt vormt 1 naadloos geheel zonder niveauverschillen.
-
Steentapijt afwerken
Als je dat wil, kan de vakman je steentapijt terras, oprit, … afwerken met een transparante PU-coating met een extra slijtlaag. Zo is de buitenvloer nog beter beschermd tegen felle weersomstandigheden en zonlicht.
TIP: meer weten over de plaatsing van een steentapijt buiten? Of welke mogelijkheden er bestaan op vlak van steentjes, kunsthars, randen van het steentapijt, …? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina.
Voordelen steentapijt buiten
Het is geen toeval dat steentapijten ook buiten in opmars zijn. We zetten de belangrijkste voordelen kort op een rij:
- Slijtvast en goed bestand tegen weersinvloeden: een steentapijt is enorm duurzaam en dus goed bestand tegen scheurtjes en krassen. Ook vrieskou, hoge temperaturen, regen en wind hebben geen invloed op deze buitenvloer.
- Onderhoudsvriendelijk: een steentapijt buiten vergt amper onderhoud. Met een borstel of de tuinslang kan je vuildeeltjes vlot verwijderen. Bij hardnekkiger vuil kan je ook een hogedrukreiniger gebruiken. Handig om te weten: steentapijten zijn bestand tegen bleekwater.
- Geen onkruid of mos: met een minimum aan onderhoud zal je geen last hebben van onkruid of mosgroei.
- Waterdoorlatend: dankzij de open structuur van een steentapijt buiten kan water in de poriën van de vloer sijpelen. Zo ontstaan er geen plassen bij felle regen.
- Strakke, natuurlijke look: een steentapijt oogt modern en zorgt voor een natuurlijke, stijlvolle uitstraling van je terras, oprit, wandelpad, … Bovendien kan je aan de hand van de grootte en kleur van de korrels zelf de look mee bepalen.
- Snelle plaatsing: ook bij een oppervlakte met veel hoeken, ronde vormen of golvende stukken gaat het plaatsen van een steentapijt snel. Zo bespaar je ook op de werkuren van de vakman.
Inspiratie & voorbeelden
Wil je een goed beeld krijgen van de mogelijkheden van een steentapijt buiten? Vraag 2 à 3 erkende vakmannen dan naar hun vorige realisaties. Zo doe je zeker nieuwe ideeën op voor jouw eigen project. Ook onderstaande voorbeelden kunnen je ongetwijfeld inspireren:
INSPIRATIE: steentapijt als oprit
Een oprit met een steentapijt vormt een goed alternatief voor asfalt. Het is ook erg stevig en slijtvast, maar heeft een meer natuurlijke look. Bij een steentapijt als oprit is het wel belangrijk om te kiezen voor grotere steenkorrels en dus ook een grotere dikte. Zo is het steentapijt goed bestand tegen het grotere gewicht.
INSPIRATIE: steentapijt als terras
Een steentapijt terras vergt amper onderhoud en is goed bestand tegen weersinvloeden. Bovendien heb je een ruime keuze aan natuurstenen voor de korrels, elk met hun eigen karakteristieke kleur. Zo kan je zelf je droomlook voor je terras bepalen.
INSPIRATIE: steentapijt als tuinpad
Niet enkel als terras kan een steentapijt in je tuin een eyecatcher zijn. Je kan ook een wandelpad door je tuin laten aanleggen met zo’n mengsel van steenkorrels en kunsthars. Bovendien heb je ook amper last van onkruid en mosgroei.
INSPIRATIE: steentapijt als voetpad
Naast een tuinpad kan je met een steentapijt ook een voetpad laten aanleggen naar je voordeur. In dit voorbeeld gaat het om grotere steentjes, maar ook een korrelgrootte van 1 à 2 mm is mogelijk. Zo krijg je een homogenere uitstraling. Welke look je ook kiest, met een steentapijt zorg je voor een stijlvolle toegang tot je woning.