Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Asfalt.be Dé online infobron over asfaltwerken en de bijhorende prijzen.
Vergelijk meer dan 75+ erkende bestratingswerkers online!
header image
Asfalt.be

Asfaltbeton: toepassingen & hoe aanleggen?

Asfaltbeton zie je voornamelijk op openbare wegen.Toch heeft dit type verharding nog veel meer mogelijkheden, ook voor particulieren. Je kan asfalt bv. ook gebruiken voor parkeerplaatsen, opritten, tuinpaden, … Maar wat zijn de voor- en nadelen van asfaltbeton? Is dit materiaal een goede keuze voor jouw klus? Leer meer over deze soort verharding in dit artikel.

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Mogelijke toepassingen
Kosten asfaltbeton
Hoe asfalt beton aanleggen?
Mogelijke alternatieven

Ontvang nu asfaltbeton offertes!

 

 

Wat is asfaltbeton?

Asfaltbeton is wat de meeste mensen bedoelen als je asfalt zegt. Je herkent het vaak op de weg als die typische zwarte/grijze teer. Asfaltbeton bestaat uit mineraal aggregaat en bindmiddelen als bitumen. Het is anders dan andere soorten asfaltverharding omdat het een gevuld mengsel is. Gevulde mengsels zijn typerend door hun dragend steenskelet en een lage hoeveelheid poriën. De levensduur is gemiddeld 15 tot 25 jaar. Daarna is een nieuwe toplaag nodig.

Wil je je oprit, tuinpad, … laten leggen in asfaltbeton? Dat kan! Kom gratis en vrijblijvend in contact met meerdere professionals in jouw buurt via ons offerteformulier.

asfaltbeton oprit

 

Voor- en nadelen van asfaltbeton

Iedereen kent asfaltbeton van onze openbare wegen, maar wist je dat zo’n duurzame verharding ook mogelijk is bij je thuis? Als je asfalt overweegt voor jouw project, is het interessant om de voor- en nadelen even tegen elkaar af te wegen. We zetten ze kort op een rij:

 

Voordelen asfalt beton

  • Relatief goedkoop in aanleg: zeker bij grotere oppervlakken kan de prijs per vierkante meter snel dalen. Omdat je vooral voor de aannemer betaalt, zijn een paar extra meter asfalt geen grote moeite.
  • Nauwelijks glad bij regen: dit is anders dan beton dat vrij glad is. Ook klinkers met mos erop zorgen voor een hogere kans op uitglijden. Enkel bij een oneven aanleg of slijtage kan een hevige regenbui plassen veroorzaken op asfalt.
  • Weinig tot geen onderhoud nodig: je hebt bijvoorbeeld geen last van vervelend onkruid of mos. Hiernaast is om de 15 à 25 jaar een nieuwe toplaag laten aanleggen het enige onderhoud dat nodig is bij asfalt.
  • Na aanleg snel te betreden: je kan na een nachtje drogen al rijden op asfaltbeton. Wanneer je je eigen parkeerplaats moeilijk kan missen, is dit erg handig.

 

Nadelen asfalt beton

  • Wortelopdruk: als je bomen dicht bij je asfaltbeton staan hebt, kan je na verloop van tijd scheuren krijgen door de wortels.
  • Niet erg ecologisch: asfalt beton is niet waterdoorlatend en geen natuurlijke grondstof. Dit is uiteindelijk ook de reden dat je je geen zorgen moet maken om onkruid en mos.

 

Mogelijke toepassingen van asfalt beton

Je kan asfaltbeton voor andere dingen gebruiken dan een openbare weg. Als particulier zijn er ook mogelijkheden om met dit materiaal te werken. Hier zijn de meest voorkomende toepassingen:

  • Oprit: dit is de meest voorkomende uitvoering. Je bent zeker van een stevige oprit die niet snel zal verzakken en weinig onderhoud vergt.
  • Wandelpad rondom je huis: je hoeft niet te stoppen bij een oprit. Asfalt is een verharding van je grond die je ook rondom je huis kan gebruiken als wandelweg. Als fietser is het bijvoorbeeld makkelijk om je fiets niet door steentjes of modder te moeten sleuren.
  • Terras: ben je nog op zoek naar een makkelijk soort terras? Door de onderhoudsvriendelijkheid is asfaltbeton ideaal. Heb je kinderen die graag skaten, fietsen of steppen? Het is makkelijker te struikelen over kleine steentjes, onkruid, enz. Dat heb je niet bij asfaltbeton.

Wil je een project met asfaltbeton verwezenlijken? Vind een ervaren professional om jouw klus te klaren via onze offerteservice.

 

Richtprijs asfaltbeton

Wanneer je asfalt wil aanleggen rondom je huis kan je rekenen op ongeveer € 35 à 55 per vierkante meter (excl. btw, incl. plaatsing). Hierbij zijn voorbereidende werken niet inbegrepen. De prijs hangt ook af van de aannemer en de grootte van de klus. Hoe meer vierkante meter je wil asfalteren, hoe lager de kost zal zijn.

De grondstoffen voor asfaltbeton zijn op zich is niet echt duur. Het zijn de mankracht en machines die de voornaamste kost vormen. Hete asfalt kan je niet zomaar zelf aanmaken en gewoon gieten op je grond. Hier is voorbereiding, materiaal en kennis voor nodig.

Zoek je naar de beste prijs voor jouw asfalt project? Wij hebben een database aan experts in heel België. Krijg gratis en vrijblijvend offertes van meerdere experts in jouw buurt. Vergelijk hierbij de prijzen van 2 à 3 aannemers via ons offerteformulier!

 

asfaltbeton

 

Hoe asfaltbeton aanleggen?

Ben je benieuwd hoe een aannemer asfaltbeton aanlegt? Het volgende stappenplan verduidelijkt het proces en de nodige materialen voor zo’n klus:

 

  1. Eerst graaft je aannemer een uitdieping van 20 à 25 cm. Die maakt hij daarna egaal en hij plaatst ook boorden.
  2. Hierna stort de aannemer een laag steenpuin of zand die dient ter versteviging. Deze funderingslaag trilt de expert stevig af, waarna het daadwerkelijke asfalteren kan beginnen.
  3. Een speciale asfaltwagen voert hete (120-160°C) asfalt aan en stort deze uit over de fundering.
  4. Om deze laag asfaltbeton af te werken verdicht de expert het asfalt. Dit gebeurt met een zware asfaltwals.
  5. Dan zal de aannemer afhankelijk van de soort klus nog eventueel een tweede of derde laag asfalt aanleggen.

 

Op zoek naar een expert in asfaltwerken? Je kan gratis en vrijblijvend meerdere aannemers actief in je buurt vergelijken via onze offerteservice!

 

Mogelijke alternatieven

Nog niet zeker of asfalt voor jouw project de beste keuze is? In deze lijst sommen we enkele populaire alternatieven op:

 

  • Gietasfalt: dit flexibele alternatief is ook vloeistofdicht en ongevoelig voor vorst. Het heeft een iets langere levensduur dan betonasfalt, maar zal een iets hoger prijskaartje met zich meebrengen.
  • Grasdallen: ook wel grastegels genoemd. Grasdallen zijn holle, meestal honingraatvormige tegels gemaakt van kunststof of beton. Zo verhard je je oprit zonder de natuurlijke uitstraling te verliezen. Dit alternatief is waterdoorlatend en een ecologische keuze, maar gevoelig voor onkruid.
  • Gepolierde beton: voor bijvoorbeeld een oprit of terras is dit ideaal. Polybeton kan heel je leven meegaan. Het kan wat stofferig zijn en vuil afgeven, maar het is wel onkruidvrij, onderhoudsvriendelijk en is ook snel te betreden na de aanleg.
  • Steentapijt: dit is een mengeling van kleine steenkorrels en kunsthars. Dit alternatief is waterdoorlatend én heeft weinig last van onkruid. Je zal het hierdoor vaak rond buitenzwembaden zien, maar het kan ook perfect dienen als tuinpad of oprit.
  • Grind en split: dit is wat de meesten zien als gravel of steentjes. Het is een waterdoorlatend en relatief goedkoop alternatief, maar hier komt wel wat onderhoud aan te pas.

Wil je graag asfaltbeton gebruiken voor jouw project, of toch liever 1 van de alternatieven? Vraag vrijblijvend offertes aan bij onze experts. Gratis prijzen en adviezen vergelijken kan via ons offerteformulier:

 

 

Offertes voor asfalt- of andere bestratingswerken ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele bestratingswerkers