Gietasfalt: prijs & plaatsing
Gietasfalt wordt zowel gebruikt in particuliere woningen als in de industriebouw. Ben je op zoek naar waterdicht materiaal voor je oprit of vloerafwerking dat snel geplaatst kan worden? Dan ben je bij gietasfalt aan het goede adres.
Voordelen en nadelen
Gietasfalt is een waterdichte asfalt. Het is ideaal voor al wie op zoek is naar een waterdichte afwerking van zijn oprit of vloer. We vatten de belangrijkste positieve en negatieve eigenschappen van gietasfalt samen:
+ Slijtvast: dankzij de bitumen en de mineralen is dit een slijtvast materiaal dat tientallen jaren meegaat
+ Bestand tegen vorst
+ Waterdicht: door de hoge dichting is het perfect waterdicht. Dit maakt het onderhoud makkelijker
+ Flexibel
+ Aan te brengen zonder machines
+ Lange levensduur: gietasfalt gaat ongeveer 20 à 30 jaar mee
+ Snelle plaatsing: doordat gietasfalt snel geplaatst kan worden, brengt het weinig hinder met zich mee. Na een paar uur is de asfalt afgekoeld en is het (terug) beloopbaar
+ Inkleurbaar: waar nodig kan gietasfalt makkelijk ingekleurd worden
+ Bestand tegen chemicaliën: door de dichtheid van gietasfalt, kunnen chemische producten de asfalt niet beschadigen. Dit is vooral een voordeel in bedrijven waar gewerkt word met chemische stoffen.
– Vormingsgevoelig: tijdens de zomer kan het gebeuren dat er (omwille van de hoge temperaturen) kleine scheurtjes ontstaan. Dit kan echter vrij makkelijk hersteld worden.
– Prijs: de hoge prijzen in vergelijking met andere materialen kan een nadeel zijn. Anderzijds wordt dit dankzij de duurzaamheid en de snelle plaatsing ruimschoots gecompenseerd.
Gietasfalt prijs
De gemiddelde prijzen voor gietasfalt voor particuliere toepassingen zoals terrassen of opritten bedraagt tussen de € 35 en € 55 per vierkante meter. De kostprijs wordt voornamelijk bepaald door de aard van de voorbereidingswerken. Hoe meer voorbereidende werken er nodig zijn (bv.: uitgravingswerken), hoe hoger de uiteindelijke prijs.
Tip: om zeker te zijn van de beste prijzen, vergelijk je best offertes van verschillende bedrijven. Vergelijk gratis & vrijblijvend verschillende offertes.
Toepassingen
Gietasfalt kent een ruim gebied van toepassingen, omwille van zijn flexibele en waterdichte eigenschappen. Hier kan je een onderscheid maken tussen enerzijds toepassingen voor particuliere woningen en anderzijds toepassingen in de industriebouw.
Particulieren
Bij particulieren wordt gietasfalt vooral gebruikt als dekvloer of slijtlaag op betonvloeren. Ook voor opritten wordt gietasfalt gebruikt. Dit komt omdat gietasfalt flexibel, vloeistofdicht en vorst ongevoelig is. Ook de slijtvaste eigenschappen van het asfalt zijn een grote plus.
Bedrijven
Gietasfalt wordt ook vaak gebruikt in de openbare wegenbouw of de industriebouw. Denk hierbij aan afdichtingslagen op bruggen, parkeerdaken of dekvloeren. Maar ook als vloeistofdichte laag voor installaties of als betonbescherming bij betonnen viaducten.
Plaatsing waterdicht asfalt
De plaatsing van gietasfalt is afhankelijk van project tot project. Dit natuurlijke asfalt kan zowel machinaal als met de hand aangebracht worden. Vooral bij particuliere woningen wordt er met de hand gewerkt.
1) Particuliere projecten
Bij het handmatige aanbrengen van gietasfalt, wordt er gebruik gemaakt van een tipper en een strijker. Het asfalt wordt volgens een bepaalde breedte gegoten. Vervolgens zal een vakman het gietasfalt glad strijken. Hiervoor gebruikt de vakman meestal een houten spaan.
2) Industriebouw en openbare wegen
Tijdens grote producties in de industriebouw of bij openbare wegenwerken, gebruikt men vaak grote machines. Door de flexibele eigenschappen van asfalt, gebeurt de plaatsing altijd erg snel.
Dit is extra voordelig als er bijvoorbeeld openbare wegen moeten hersteld worden. Daardoor kunnen files of verkeersopstoppingen tot een minimum herleid worden.
- Voorbereiding: men begint met de bestaande verharding schoon te maken. Vervolgens worden losse delen verwijderd met een luchtdrukhamer. Daarna wordt de plaats stof- en vochtvrij gemaakt met een heteluchtlans.
- Aanbrengen asfalt: voor het aanbrengen van de gietasfalt gebruikt men lagen van 4 cm. Dit wordt machinaal aangebracht.
- Afwerking: voor de afwerking gebruikt men steentjes om ervoor te zorgen dat er een hoge wrijvingsweerstand is. Pas wanneer alles afgekoeld is, mogen er auto’s over rijden.
Zelf plaatsen of laten plaatsen van koudasfalt?
De aankoop van zelfbouw pakketten is mogelijk. Toch is het beter om de plaatsing van gietasfalt over te laten aan gespecialiseerde aannemers. Zo ben je zeker dat de klus correct uitgevoerd wordt. Zonder ervaring is het lastig om nauwkeurig en proper te werken. Bij een verkeerde plaatsing kunnen de herstellingskosten groter zijn dan de initiële meerkost van een professionele plaatsing.
Vraag hier gratis & vrijblijvend offertes bij professionele bedrijven.
Samenstelling
Gietasfalt kent een andere samenstelling dan klassiek asfalt. Het bestaat voornamelijk uit natuurlijke bestanddelen. Split, zand, steenmeel en bitumen vormen de basis voor gietasfalt. Bitumen vormt het grootste bestanddeel. Het is dankzij deze bouwstof dat gietasfalt waterdicht is.