Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Asfalt.be Dé online infobron over asfaltwerken en de bijhorende prijzen.
Vergelijk meer dan 75+ erkende bestratingswerkers online!
header image
Asfalt.be

Wat is asfalt?

Het wegennet in Europa bestaat voor een groot gedeelte uit asfalt en we rijden met zijn allen dagelijks over duizenden kilometers van dit sterke materiaal. Waaruit asfalt gemaakt wordt en hoe het wordt geproduceerd, ontdek je hier.

Asfalt bij je thuis? Vraag hier gratis & vrijblijvend offertes aan.

 

 

asfalt eigenschappen Waaruit bestaat asfalt?

Asfalt is een mengsel van zand, steen (steenslag of grind) en bitumen. Deze componenten worden in een asfaltcentrale met elkaar vermengd onder een temperatuur van 160-180 graden Celsius. Er zijn zeer veel verschillende soorten asfalt en de verhouding tussen de componenten varieert dan ook. De basismaterialen worden in de fabriek gescheiden bewaard en op temperatuur gehouden en pas samengevoegd op het moment dat het asfalt gelegd moet worden. Soms voegt men tijdens het mixen van de componenten gerecycleerd asfaltgranulaat toe. Het hete asfaltmengsel wordt met speciaal geïsoleerde asfaltwagens naar de plaats van bestemming vervoerd.

 

Bitumen

Bitumen is een product dat overblijft na het raffineren van van ruwe aardolie. Deze olie bevat maar liefst 50% tot 80% bitumen. Het is een zware, taaie vloeistof die erg geschikt is om de vulstoffen in het asfalt (steen en zand) met elkaar te verbinden. Asfalt bevat dus geen teer zoals nog wel eens verondersteld wordt, maar is feitelijk opgebouwd uit louter minerale componenten. In dit opzicht is het dus een natuurlijk product waarvan de bitumencomponent zich in de de aardbodem bevindt. De bitumen in het asfalt maken de weg enigszins flexibel, waterdicht (of juist waterdoorlatend) en zorgen voor de nodige geluidsreductie. De eigenschappen van het asfalt worden bepaald door de verhouding vulstoffen en bitumen.

 

 

Toepassingen

Asfalt wordt het meest gebruikt voor de aanleg van (snel)wegen. Hierbij wordt steeds gezocht naar nieuwe samenstellingen zodat een weg niet alleen lang meegaat maar ook veilig is (waterafvoer) en zo min mogelijk geluid maakt wanneer er voertuigen over rijden. Het is immers het bandgeruis dat voor veel geluidsoverlast langs openbare wegen zorgt. Door de waterdichte eigenschappen wordt asfalt ook veel gebruikt als dakbedekking en als bedekkingsmateriaal van waterbouwkundige constructies zoals sluizen, stuwen en kades.

 

asfalt leggen

 

Levensduur

De levensduur van asfalt is afhankelijk voor het soort asfalt. Er zijn zeer veel verschillende soorten asfalt. Standaard DAB (dicht asfalt beton) dat veel gebruikt wordt als toplaag, heeft een levensduur van gemiddeld 17 jaar. Bij ZOAB (zeer open asfalt beton) is de levensduur ongeveer 10 jaar. Hoe lang een asfaltweg meegaat is mede afhankelijk van de hoeveelheid verkeer die over de weg rijdt en de hoogte van de buitentemperatuur. Een ZOAB weg kan dus ook langer meegaan dan 10 jaar voordat de toplaag versleten is.

 

 

Is asfalt duurzaam?

Ja, asfalt is volledig recycleerbaar en de diverse componenten ervan blijven daarbij hun positieve eigenschappen behouden. Oud asfalt wordt dan ook regelmatig gebruikt bij de productie van nieuw asfalt. Dit werkt kostenbesparend en is beter voor het milieu omdat er minder grondstoffen nodig zijn voor de productie.

 

asfalt leggen

 

Werkwijze bij het leggen van asfalt

Het aanbrengen van asfalt gebeurt in meerdere lagen. Meestal gebruikt men hiervoor een asfaltspreidmachine. Deze stort het warme asfalt onder een temperatuur van 120 tot 160 graden op het zand of op een reeds aangebrachte verhardingslaag. Na het storten gebruikt men een wals om het asfalt goed te verdichten op de ondergrond. Afhankelijk van de toepassing kan er nog een laag asfalt worden aangebracht. Zodra de asfaltlagen voldoende zijn afgekoeld kan de weg (of inrit) direct belast worden.

 

 

Offertes voor asfalt- of andere bestratingswerken ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele bestratingswerkers